Karancssági sikerek

2015. 12. 29.
Varga Boglárka
A szakmai megvalósítás teljesértékűnek, az adminisztrációt kifogástalannak találta a HISZ karancssági mintagazdaságának záró helyszíni ellenőrzése. A kísérleti program elismerésre méltó eredményeket hozott: a föld termésének köszönhetően több, mint 20 család anyagi gondjai oldódtak meg, és az oktatási központ képzései folytán még sokkal többen kapnak munkalehetőségeket.

„Nem találtak hibát, azt mondták, mintaértékű volt ez a pályázat, és amerre mennek, mondani fogják, hogy így kell csinálni.” - számolt be a hisz.hu-nak a pályázat záró ellenőrzéséről Maurer Zoltán. A karancssági pályázat gazdasági és műszaki koordinátora azt is elmondta: az ellenőrző bizottság külön kiemelte a vezetők lendületét. „A program résztvevői örülhetnek, hogy ilyen főnökeik vannak” - hangzottak az elismerő szavak.

A vizsgálat során a 2,5 éves projekt szakmai és pénzügyi átvilágítása történt meg. Az ellenőrök mintegy 5 ezer dokumentumot vizsgáltak meg, melyek között számlák, teljesítési igazolások, szerződések, bérjegyzék, ajánlatkérések, értékelések is szerepeltek. Az ellenőrök emellett helyszínen vizsgálták a beszerzésre került eszközöket és az ingatlanfelújítási beruházást

Az ellenőrzés semmilyen adminisztratív hiányt nem tárt fel és a szakmai program megvalósítását is teljes körűnek értékelte.

A Nógrád megyei halmozottan hátrányos helyzetű falu 1300 lakosa közül 240 a regisztrált munkanélküliek száma. 150 olyan család él itt, akiknek a havi bevétele nem éri el a 25 ezer forintot.

Ebben a mélyszegénység által sújtott térségben a HISZ mintagazdasága többről szól, mint „egyszerű” munkahelyteremtés - bár erre is óriási szükség van. „Az önkormányzat után a Szeretetszolgálat lett a legnagyobb munkaadó a faluban” – fogalmazott Korompay Márk projektmenedzser a záró rendezvényen.

A program ideje alatt 20 személy kapott másfél éven át havi rendszeres jövedelmet - és ami talán még fontosabb: kézzelfogható szakmát is szereztek. Megtanulták a földművelés és állattartás csínját-bínját. A helyszín a Kubinyi-Prónay műemlék kastély és annak a 40 hektáros földje lett, amit a tulajdonos adott bérbe. 

Az oktatási központban - ami átalakítás előtt a falu kocsmája volt -  a programon kívüliek is tanulhatnak, megszerezhető az Ezüstkalászos gazdaoklevél, fakitermelő, erdőművelő, kertgondozó szakma is. 

A munka a projekt lezárultával sem ér véget. Sőt! Van, aki szerint igazából csak most kezdődik. 

„Az a cél, hogy minél több embert elérjünk, és minél több embert rávegyünk az otthoni gazdálkodásra.” - mondta Maurer Zoltán. - „Most tavasszal indul egy programunk, a csirkekeltetést megtanítjuk az embereknek, illetve adunk nekik keltetőgépet, tojásokat és segítünk nekik, hogy azt ki tudják keltetni, és utána saját maguknak fölneveljék. Szeretnénk azt beindítani, hogy visszatérjenek az állattartáshoz és a növénytermesztéshez a falusiak. Azzal ha nem is pénzt adunk a kezükbe, de megtanítjuk őket „pecázni”, maguknak tudnak előállítani dolgokat.”

A program sikerességét az is mutatja, amilyen változás végbe ment a résztvevőkön. Akik az elején még munkakerülők voltak, a végén már sajnálták, hogy véget ért a program, és megköszönték, hogy meg tudott változni a munkához való hozzáállásuk. Két fiatalnak például, akik nem akartak dolgozni, ma már biztos munkahelye van: egyik egy bútorgyártó cégnél dolgozik, a másik pedig egy salgótarjáni gyár alkalmazottja lett.

A projekt sikereit látva a szervezők álma, hogy a helyi szinten túllépve akár országos programmá fejlődhessen a mintagazdaság programja. Karancsságon közben újabb projekt indult, melyben 22 ember vesz részt, és egy másik, az önkormányzattal közös program, ahol nagyobb területet készítenek el, fóliasátrakat telepítenek, hogy teljesen önfenntartó lehessen a gazdaság. Emellett szeretnék, ha a boltokba bekerülnének a KAS termékeknek, hogy az emberek megszokják, megismerjék és vásárolják a finomságokat. 

A HISZ karancssági mintagazdasága egy innovatív, kísérleti foglalkoztatási program, önfenntartó szociális mintagazdaság. Ez annak az Európai Unió és a Magyar állam által támogatott pályázatnak a neve, ami 2 éve, a HISZ ötlete alapján valósult meg. Mostanra már a „KAS – HISZ itt minden terem...” néven futó minőségi termékek mutatják az ott folyó munka sikerét. 

 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!

Kapcsolódó cikkek

2021. 08. 27.

karancssági köszöntés

Köszönjük Bandi Tanár Úr!️Ezzel a köszöntéssel fogadták Új András testvérünket az augusztus 20. ünnepnapon, a  karancssági falunapon szervezett ünnepi rendezvényen. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az ünnepelt a helyi közösség egy szellemi nagysága, akinek gazdag életútja e pontján tiszteletét fejezte ki...
2017. 09. 06.

Iskolatáska akció

Tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat vittek több mélyszegénységtől sújtott település nebulóinak a HISZ aktivistái. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának önkéntesei Karancsságon, Magyon és Salgótarjánban is szerveztek osztást a helyi kisiskolások számára.

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1475 Budapest, Postafiók 160.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

BANKSZÁMLASZÁM:
12072507 - 01431114 - 00100002

NEMZETKÖZI BANKSZÁMLASZÁM:
HU13 1207 2507 0143 1114 0010 0002 UBRTHUHB

EUROBAN NYITOTT NEMZETKÖZI BANKSZÁMLA SZÁM:
HU68 1207 2507 0143 1114 0040 0003 UBRTHUHB RAIFFEISEN BANK

Regionális HISZ központok elérhetőségei