A föld öröme - Háztájival az éhezés ellen

2015. 04. 22.
Kisdaróczi Adrienn
Végéhez érkezett az EU és a magyar állam által támogatott kísérleti foglalkoztatási program, amelynek során két év alatt „önfenntartó szociális mintagazdaság” kialakítására került sor a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) vezetésével a halmozottan hátrányos Nógrád megyei faluban, Karancsságon. Miután a projektet megvalósító szakemberek megjelentek a helyszínen, a kocsmát oktatási központtá alakították, az üresen álló romos kastély környezetét mintagazdasággá változtatták, segélyek helyett pedig fizetéssel járó munkát és képzést adtak.

„Minden, ami 22800 forintnál több, az jó” – fogalmazott lapunknak Tóth Tihamér, Karancsság polgármestere. Ezzel arra utalt, hogy jelenleg 150 család él ekkora segélyből az 1230 fős faluban, s vannak olyanok is, akik már 25 év óta a szociális ellátásból tartják el magukat.

 Karancsságban, ebben a Karancs hegység és a Cserhát vonulatai által szegélyezett faluban jó volt élni addig, amíg volt miből. Salgótarján, mint jelentős ipari központ, a térség több ezer lakosának adott munkát 1990 előtt, és „hatalmas porszívóként szívta fel a munkaerőt” – fogalmazott a polgármester. A rendszerváltásnak nevezett korszakváltás után azonban bezártak a bányák, leállt a vas- és acélipar, megszűntek az üveggyárak, és több építőipari cég pályafutása is véget ért. „Emberhegyek” kerültek az utcára: a fiatalok távol, a fővárosban vagy külföldön kerestek munkát, akik pedig otthon maradtak, azoknak maradt a segély. „Nem egyszerű itt az élet. A térség a rendszerváltás nagy vesztese, ahol az emberek nagy része csak azért maradt életben, mert a háza körül van egy kis föld, amely meghálálja azt, amit belevetsz” – mondta lapunknak Illés Kornél salgótarjáni lelkész, akinek sok ismerőse él a környéken.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy amikor két évvel ezelőtt megjelentek a faluban a HISZ emberei, az egész falu megmozdult. Elterjedt a hír, hogy a vendégek nemcsak munkát, kenyeret adnak, hanem képzést is
kínálnak, és lehetővé teszik az Ezüstkalászos gazda oklevél megszerzését. Tóth László, a több mint 200 éves Kubinyi–Prónay kastély tulajdonosa is fantáziát látott a projektben, és hosszabb távra bérbe adta az amúgy üresen, romos állapotban lévő műemlék kastélyát és a környező 40 hektáros földet.

A meghirdetett programra összesen 150-en jelentkeztek a faluban, ahol a regisztrált munkanélküliek száma 240. Az EU pedig közel 200 millió forinttal támogatta a projektet, amelyen hivatalosan 20 ember vehetett részt – mindegyikük mögött ott van azonban egy nagyobb létszámú család, amelynek jövedelme a 93 ezer forintos keresettel emelkedett havonta. „Az önkormányzat után a HISZ lett a legnagyobb munkaadó a faluban” – fogalmazott Korompay Márk projektmenedzser a záró rendezvényen, aki úgy látja, szükség volt erre a két évre ahhoz, hogy az emberekben végbemenjen egy szemléletváltás, a munkához és feladatokhoz való helyes hozzáállás, és hogy sikeresen ráhangolódjanak a csapatban végzett munkára.

A projektzáró eseményen egyébként színes programokkal és szakmai bemutatóval – na meg ízletes ételekkel és pampuskával – várták az érdeklődőket. Hogy mi az a pampuska? A hely specialitása, egy különleges fánk. Kijelenthetjük, hogy jobb ízű a hagyományos módon készült társánál. Csak itt, a helyszínen lehet megismerkedni vele, receptje ugyanis titkos – közölte az érdeklődőkkel évődve Maurer Zoltán, a projekt gazdasági-műszaki koordinátora, aki a kastély környékét mutatta be számunkra.

Az épület üresen álló pincéjét átalakították. Jelenleg több száz kiscsibét keltetnek itt, ahol korábban gombatermesztéssel is próbálkoztak. A csibéknek ez jelenti a „bölcsődét”, két hét múlva tágasabb térre kerülnek („óvoda”), majd áthelyezik őket a külső ketrecekbe, ahol kapirgálással „kereshetik a kenyerüket”. A kapirgálós csirke húsa a legjobb – hangzik el –, de itt az állatok tenyésztése nemcsak gazdasági, hanem oktatási célokat is szolgál. A pincében nyúltenyésztéssel is foglalkoznak, míg az épület körül fiatal bikák, lovak, kecskék, juhok legelnek, és mangalicák túrják a földet.
A domb oldalán Bebe, a fedező kos egymagában sétál. Ne merészkedjünk közel hozzá, hacsak nem szeretnénk megismerni, milyen egy faltörő kos – óv minket a gazdasági vezető. Pedig Bebe az ő otthonában nőtt fel, cumisüvegből szoptatták, és úgy vélték, sikerült megszelídíteni. „Egy darabig minden rendben is volt, de azután kijött rajta az »ótermészete« – egészíti ki Zoltán –, és ugyanolyan fejelős lett, mint a többi.”

A képzések és gyakori munka során a 20 emberből választották ki a különböző feladatokra legrátermettebbeket. Az állatok szabadban történő tartásához például elég két fő, a hölgyek közül pedig többen a prémium kategóriás, százszázalékosan gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök és egyéb termékek (például padlizsánkrém, ételízesítők) elő­állításában vesznek majd részt.

Ezután sem vonul ki a szeretetszolgálat a térségből, hanem továbbra is célul tűzte ki, hogy munkát, megélhetést biztosítson. Ennek érdekében a közeljövőben egy termelőüzemet alakítanak ki abban az eddig kihasználatlan helyiségben, amelyet a helyi önkormányzat 10 évre bocsátott a rendelkezésükre. Önkéntes munkák bevonásával már megvalósították az épület külső-belső felújítását. A következő nagy feladat a gépesítés (magozó, pépesítőgép, főzőüstök beszerzése), amelyhez várják az önkéntes felajánlásokat, támogatást.„Minden, ami munkát teremt, nekünk jó” – jelenti ki a polgármester a projekttel összhangban, a cél ugyanis az, hogy a termelés folytatódjon, önfenntartóvá váljon, sőt, profitot hozzon, s a szerzett tapasztalatokat lehetőség szerint más helyszínen is kamatoztathassák. „A mintagazdaság amellett, hogy továbbra is foglalkoztatja az embereket, a falura is jó hatással van. Az emberek megművelik a földjeiket, s például a traktorral, amit induláskor vásároltunk, mi is segíteni tudunk nekik kertjeik felszántásával” – mondja Korompay Márk.

A régi kocsmából átalakított oktatási központ képzéseire azok is benevezhettek, akik hivatalosan nem kerültek be a programba, de meg akarták tanulni az otthon gazdálkodás csínját-bínját: palántanevelést, konyhakertépítést, állattartást, kertépítést stb. – tudjuk meg Kovács Sándortól, a HISZ ügyvezetőjétől. Tervek szerint a csibék keltetését is házhoz viszik majd, azaz a családoknak adnak keltetőt, tojást, szakmai segítséget és indítótápot.

Ha a családtagok 21 napon keresztül izgalommal várják a csibék kikelését, akkor nagy valószínűséggel olyan kötődés jön létre, hogy a felnevelésüket is vállalni fogják. Ezzel megoldható lenne, hogy minden héten húsétel kerüljön az asztalra.
Az igényesen kialakított központot és a mintagazdaságot már az Oktatási Minisztérium is akkreditálta, így mások számára is bérbe vehető. „Eddig már öt OKJ-s gazdaképzés történt itt, ahol külsős cégek oktatását is meg tudjuk szervezni” – mondta a projektmenedzser. Talán az sem véletlen, hogy egy külföldi befektető jóvoltából hamarosan szarvasmarhatelep kialakítása indul a környéken – az okleveles gazdák ott is jó eséllyel pályázhatnak majd a munkára.

Csonka Jenőné nyolc hónappal ezelőtt került be a programba, ahol kertimunkás és parkgondozó oklevelet szerzett. Férje közmunkás, 62 ezer forint havi jövedelemmel. A háromgyermekes család svájci frankos jelzáloghitele miatt került nehéz helyzetbe. A pénzügyi válság miatt megugrott összegeket egy idő múlva nem tudták fizetni. Ingatlanügyük a Nemzeti Eszközkezelő elé került, amely a házat megvásárolta, s lehetővé tette, hogy továbbra is maradjanak – albérlőként – a saját otthonukban. „Az iskolás gyermekeimnek csak az utazási bérlet megvétele is komoly tételt jelent. Nagyon remélem, hogy ez a projekt – ha más formában is –, de tovább folytatódik, mert a megélhetést jelenti számunkra” – mondta lapuknak Csonka Jenőné.

Forrás: Hetek

 
Kattintson ide a galéria megnyitásához!
további képek

Kapcsolódó cikkek

2020. 02. 02.

Ruha és élelmiszer mellett kályha osztása Marosvásárhelyen

Egy ruhával, vegyiáruval és élelmiszerrel megrakott kamionnal érkeztünk székelyföldre.
2017. 12. 01.

Kenyérosztás Pécsett

December elsején 80 kg kenyeret, meleg teát, és téli ruhát osztottak a HISZ önkéntesei Pécs belvárosában. A hideg ellenére sokan várták már a helyszínen a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának segélyszállítmányát. Voltak, akik először meleg kabátot választottak maguknak, majd átvették a friss...

Kapcsolat

Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

HISZ budapesti központ elérhetőségei

  • Segélyiroda: 1103 Budapest, Gergely utca 30.
  • Ügyfélszolgálat: kedd 12.00 - 17.00 | csütörtök 10.00 - 15.00
  • Telefonszám: +36 1 379-3032
  • Postacím: 1475 Budapest, Postafiók 160.
  • E-mail: hisz@hit.hu
  • ADATVÉDELEM

BANKSZÁMLASZÁM:
12072507 - 01431114 - 00100002

NEMZETKÖZI BANKSZÁMLASZÁM:
HU13 1207 2507 0143 1114 0010 0002 UBRTHUHB

EUROBAN NYITOTT NEMZETKÖZI BANKSZÁMLA SZÁM:
HU68 1207 2507 0143 1114 0040 0003 UBRTHUHB RAIFFEISEN BANK

Regionális HISZ központok elérhetőségei